jak uchovávat pečivo

16.11.2011 11:00

Jak uchovávat chléb

Pro uchování chleba a zachování čerstvosti je nejlepší zabalit chléb do bavlněného či plátěného pytlíku nebo uložit do proutěné ošatky a přikrýt plátnem. Tyto způsoby uskladnění umožní chlebu dýchat a uchovají ho jako měkký a chutný několik dní.

Ovšem záleží na zvolených surovinách v těstě. V zásadě pečivo z mléka, kefíru a pod. si udrží delší vláčnost, než pečivo z vody.

Pro prodloužení trvanlivosti, ale taky snížení drobivosti je dobré bez ohledu na recept přidat do těsta bramboru - strouhanou čerstvou nebo vařenou, sušenou bramborovou kaši, otruby, nebo trochu oleje.

zdroj: https://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=12

 

Aby chléb vydržel po zakoupení co nejdéle čerstvý a chutný, je třeba v domácnosti zachovávat při jeho uchovávání určité zásady. Patrně nejlepším způsobem je uložení chleba při pokojové teplotě, ve speciální dřevěné nebo smaltované uzavřené krabici, tzv. chlebovce, opatřené dostatečným počtem odpovídajících větracích otvorů, která se umístí na dobře přístupném (z důvodu častého používání), suchém, nejlépe tmavém místě s dostatečným prouděním vzduchu. Chlebovku je třeba udržovat v čistotě, odstraňovat drobečky chleba a jednou týdně by se měla vymýt octovou vodou a dokonale vysušit, aby se předešlo tvorbě nežádoucích plísní. Jiným vhodným způsobem je uložení chleba v keramické nádobě, přikryté lněnou utěrkou uložené opět na suchém a vzdušném místě. Nepříliš vhodné je uložení chleba na příliš chladném místě, ,zcela nevhodné je ukládání do plastových sáčků. Při tomto způsobu nedochází k větrání chleba, voda odpařovaná z chleba kondenzuje na vnitřní straně obalu, kůrka chleba navlhne a ztrácí křupavost a nadto může dojít k plesnivění chleba a v některých případech i k tvorbě nebezpečných mykotoxinů. Papírové sáčky jsou pro účely přechovávání chleba mnohem vhodnější. Nakrojený bochník chleba by se měl pokládat plochou řezu na čistou, rovnou podložku, aby se střídka udržela vláčná a kůrka pevná. Krájený chléb okorává mnohem rychleji, a proto by se měl krájet v množství pouze pro bezprostřední konzumaci.

zdroj: https://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76599

 

 

Jak správně uchovávat čerstvý chléb:

Chléb, pokud je správně vyroben a dostatečně propečen je v podstatě poměrně trvanlivá potravina. Avšak během jeho uchovávání dochází ve střídě k řadě fyzikálně-chemických změn, které souhrnně nazýváme stárnutím chleba. Jedná se zejména o tzv. „retrogradaci škrobu“, při které škrob postupně přechází z gelovité struktury zpět do struktury krystalické, ve které se původně nacházel v mouce. Celý proces je doprovázen postupnou ztrátou elastičnosti střídy a nárůstem její drobivosti. Při tomto procesu se z chleba uvolňuje voda – chléb vysychá. Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě      0 až 10 °C, proto chléb nikdy neskladujeme v ledničce. S rostoucí teplotou se proces retrogradace škrobu zpomaluje, při teplotě 50 °C se již prakticky zastavuje, zároveň s tím se však výrazně zvyšuje nebezpečí plesnivění výrobku. V praxi je doporučováno skladovat chléb při teplotě 20-25 °C, zabalený do čisté utěrky a následně vložený do vhodné nádoby (tzv. chlebovky):

  • Pro uchování chleba a zachování čerstvosti zabalte chléb do čisté utěrky, nebo plátna. Tento způsob umožní chlebu dýchat
  • Teplý nebo vlažný chléb nechte vždy vychladnout před uložením na čistém, vzdušném a větratelném místě
  • Nádobu na chléb je nutné pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem
  • Chléb vhodně chraňte před negativním působením světla (snižuje obsah vitamínů) a vzduchu (vypařuje se)
  • Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou, zbylé chraňte před vysycháním zakrytím utěrkou. Správný nůž na chléb má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba

Nikdy neuchovávejte chléb v ledničce

 

Hospodaření s chlebem v minulosti:

  • Chléb se hlídal jako vzácné zboží, nikdy se jím neplýtvalo. Když se načínal bochník, naznačily se nožem na spodní kůrce tři křížky. Z úcty ke chlebu i z úcty k práci. Nikdy se bochník nepokládal spodní kůrkou nahoru, protože by se vše v domě obrátilo naruby
  • V minulém století se v každé domácnosti pekl chléb přibližně jednou za čtrnáct dní. Chudší rodiny chléb pekly jen ve svátek a v krutých dobách byla mouka nahrazována dokonce pilinami nebo slámou. Pec z kamene či vypálené hlíny stála zpočátku mimo stavení, až později v obytné světnici. Chlebový kvásek býval po staletí běžnou surovinou v mnoha domácnostech
  • Bývalo obecným pravidlem, že se jedl jen starší chléb. Načatý bochník se schovával do peřin, aby tak nebyl na očích a nevysychal
  • Chléb se nikdy nevyhazoval. Ztvrdlý chléb předci zabalili do vlhké utěrky, nebo rozmočili v polévce
  • Chléb se musel krájet rovně, neboť „kdo se nesrovná s chlebem, ten se nesrovná ani s lidmi

zdroj: www.svazpekaru.cz/.../216_CHLÉB%20rady%20a%20správná%20p...